Ponuda MMA

mma_H9EoY

MMA


TERMINI:
PONEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK
18:00 - 19:15
19:15 - 21:00
UTORAK, ČETVRTAK
19:00 - 20:30
20:30 - 22:00

Treneri: Saša Zorić (091/6140-145), Nikola Čuljat

ULTIMATE FIGHT KLUB NOVI ZAGREB 
Klub koji je započeo sa radom 2009. godine i broji preko 300 članova. Kao što i sam naziv govori, klub se bavi treninzima ultimate fighta što znači da su zastupljene sve discipline koje taj sport zahtjeva. To su Stand up ( boks i muay thai), hrvanje (svi hrvački zahvati i rušenja) i BJJ- Brazilski jiu jitsu ( poluge i gušenja)  koji su spojeni u jedan sport- Grappling.
Uspjesi kluba su brojne medalje sa raznih natjecanja iz Grapplinga i Combat grapplinga (amaterskog MMA), te borci koji se polako profiliraju u profi MMA borce i naravno profesionalni borci koji su napravili značajne rezultate u Hrvatskoj i regiji te u Rusiji gdje znamo da su najbolji borci na svijetu.

Nešto više o Ultimate fight-u

Mješovite borilačke vještine (engl. Mixed Martial Arts - MMA), poznatiji i kao ultimate-fight, slobodna borba, Vale Tudo (portugalska riječ, znači "sve vrijedi") i free-fight je borilački sport u kojem se za pobjedu nad protivnikom koristi kombinacija velike većine borilačkih disciplina.


Razlikuju se tri faze u kojima se borba može odvijati:
1. borba na nogama
2. klinč
3. borba na parteru

Svaka borba i runda počinju na nogama, te se u takvoj borbi najčešće koriste tehnike boksa, kickboksa te tajlandskog boksa.
Ako se borba na nogama pretvori u borbu u klinču najčešće se koriste tehnike iz boksa i tajlandskog boksa za zadavanje udaraca.
Želi li borac prijeći u borbu u parteru najčešće koristi tehnike hrvanja, samba i juda. Iste tehnike borci koriste i u klinču, kada postoji ne udaračka mogućnost dovršenja borbe, odnosno završetak borbe zahvatom.
Kada borba prijeđe u parter, najviše se koriste tehnike brazilskog jiu jitsua, te hrvanja, samba i juda.
Mogući završetci borbe su prekidom ili bodovno.
Prekid borbe uzrokuju: nokaut, tehnički nokaut, odnosno protivnikova predaja nakon što je na njemu izvršena primjena poluge, gušenja, ili nekog od drugih hrvačkih ili džudaških zahvata koji prisiljavaju protivnika na odustajanje odnosno predaju.
Prekid može proglasiti i sudac, ocijeni li da hrvački ili judaški zahvat (poluga, gušenje) predugo traje, odnosno prijeti ozbiljna ugroza zdravlja i života protivniku.
Također, protivnik može predati borbu neglede zahvaćenosti u polugu ili gušenje - može procijeniti da je iscrpljen, da se ne osjeća dobro i ne može nastaviti borbu, jer procjenjuje da bi nastavkom borbe ozbiljno doveo u opasnost svoje zdravlje i/ili život.
Postoji i mogućnost da protivnikov kut preda borbu, procijeni li da se borac precjenjuje u mogućnost izdržavanja borbe, a da mu pritom prijeti ozbiljno ozljeđivanje (jer situacija još nije takva da sudac mora proglasiti prekid).
Bodovni završetak je odlukom sudaca (jednoglasna ili podijeljena) ako borba ne završi prije kraja. Tada, se gleda, pored uspješno zadanih udaraca i izvršenih bacanja, i upućene udarce (neglede uspješnosti), odnosno pokušaje bacanja, gušenja i poluga, odnosno aktivnost u borbi.
Borba može završiti u statusu "nije održana" (no contest). Najčešći je to slučaj kada dođe do nenamjernog ozljeđivanja protivnika. Čest je to slučaj kada protivnik primi nehotični udarac u genitalije, a ta vrsta okončanja borbe se događa i kod pojedinih ozljeda glave (Cikatić u jednoj od svojih prvih borba u ovom športu), arkade (Emilianenko protiv Minotaura na Grand Prixu) i slično.

Pravila
Pravila mješovitih borilačkih vještina se razlikuju od organizacije do organizacije i to je najveća prepreka da taj sport postane međunarodno priznat.
PRIDE FC pravila
PRIDEova pravila ne dopuštaju udarce laktovima u glavu, udarce u zatiljak i udarce u "osjetljivu zonu". Prva runda traje 10 minuta, a ostale 5 minuta s pauzama od po 2 minute.
UFC pravila
UFC-ova pravila se razlikuju od PRIDEovih po tome što su udarci laktovima dopušteni, ali udarci nogom u glavu dok je protivnik na podu nisu dopušteni. Runde traju po 5 minuta s pauzama od 1 minute između rundi.

Organizacije mješovitih borilačkih vještina
Tri najveće organizacije su:
- Bellator
- Ultimate Fighting Championship
- MFC M1